Terminologie en spesiale behoeftes ouerskap

Jongste blog Terminologie en spesiale behoeftes ouerskap is gereed om aanlyn hier gelees te word https://www.fireflyfriends.com/uk/blog/terminology-and-special-needs-parenting/ Ek het onlangs deur Facebook geblaai en 'n plasing gesien waarin gevra word vir erkenning van die feit dat ons na mense met outisme moet verwys as "outisties" in plaas daarvan om te sê hulle is "mense wat outisme het". Daar was ook bespreking oor die term outismespektrumversteuring (ASD) wat aanstoot veroorsaak vir diegene wat daardeur geraak word. As 'n opgeleide leergestremdheidsverpleegkundige het dit my verwar. Ek is geleer om die persoon eerste te stel en die behoefte tweede, ek is byvoorbeeld 'n vrou wat veelvuldige sklerose (MS) het, nie 'n MS-persoon nie. Ons seun is ook 'n seuntjie met spina bifida (ek sal nie die res lys nie!), nie 'n spina bifida pasiënt nie. Ek werk nie meer nie, maar ek onthou dat ek baie notas geskryf het oor mense wat “outisme gehad het” in plaas daarvan om 'n "outistiese persoon" te sê. Die oorspronklike pos het my regtig stof tot nadenke gegee. Vir my is dit 'n terugkeer van taal wat voorheen as aanstootlik bekend sou gewees het om iemand outisties te noem in plaas daarvan om dit na 'n persoon met outisme te herformuleer. ’n Ma het kommentaar gelewer en aan my verduidelik dat haar seun bruin hare, blou oë en outisme het. Dit was nie 'n toestand om genees te word, of iets om oor skaam te wees nie. Ek het baie soortgelyke opmerkings gelees van ouers en individue self wat almal na verwys wou word as 'n outistiese persoon. Dit is tog hul absolute reg om mense te vra om na hulle te verwys in terminologie wat hulle aanvaarbaar vind? Dit het my laat dink aan al die maniere waarop mense my seun bespreek. Gesprekke begin gewoonlik met "wat is fout met sy bene?" of "hoekom is hy in 'n rolstoel?". Die ergste een vir my is "kan hy loop?" want ek vind dikwels dat mense so vasgevang is met die idee dat om nie outomaties te kan loop beteken dat jy nie gelukkig kan wees nie Dit is eenvoudig nie waar nie. Soveel mense wat bekwaam is, is depressief terwyl baie rolstoelgebruikers dit nie is nie. Hierdie situasie is natuurlik omkeerbaar, maar die punt is, ek twyfel dat stap die belangrikste beslissende faktor in goeie geestesgesondheid is. Histories sou mense ongelooflike disrespekvolle taal gebruik het om byvoorbeeld mense met downs-sindroom te beskryf, wat ek nie eers gaan herhaal nie, want dit is net so afgryslik vir my. Daar was ook terminologie om diegene met komplekse behoeftes te beskryf wat hulle tot amper ondermenslik gereduseer het. Gelukkig het ons aanbeweeg en uit vorige foute geleer om 'n meer inklusiewe samelewing te skep. Omdat ek nou al baie jare omring is deur gestremdheid, is ek regtig bewus daarvan om by ander mense te probeer leer wat hulle wil hê wanneer met of oor gepraat word. Die enigste manier waarop ons na beter insluiting as 'n samelewing kan beweeg, is deur te luister na die mense wat daardie lewe leef en uit hul ervarings te leer. Die post Terminologie en spesiale behoeftes ouerskap het eerste op Firefly Blog verskyn. ************* https://www.fireflyfriends.com/uk/blog/special-needs/,https://www.fireflyfriends.com/uk/blog/special-needs/advice -ondersteuning/,https://www.fireflyfriends.com/uk/blog/special-needs/disabilities/