Tyd om te verwerk - Komplekse Gesondheid ouers & stres

Time to process - Complex Health parents & stress - 4aKid
Jongste blog Tyd om te verwerk - Complex Health ouers en stres is gereed om aanlyn hier te lees https://www.fireflyfriends.com/uk/blog/time-to-process-complex-health-parents-stress/ Soms kan jy nie in die oomblik leef nie. Wat as dit 'n besonder traumatiese en uitdagende oomblik is? Hoe herstel jy van stresvolle gebeure? Hoe navigeer jy hulle terwyl hulle gebeur? Gister het Amy pyn gehad met 'n paar akute velprobleme. Die gevolg hiervan was dat sy emosioneel en fisies benoud was. Wanneer sy benoud is, skeur sy aan haar hare, sy knyp en skop dié om haar. Sy is onmoontlik om in daardie oomblikke te troos. Al wat jy kan doen is om kalm en geduldig te bly en jou bes te probeer om beserings te voorkom. Gelukkig gebeur hierdie oomblikke minder as wat hulle voorheen was, maar op daardie tydstip kan ek voel hoe my stresvlakke styg en styg. My kakebeen trek styf en klem, my spiere span en my hartklop neem toe. Al wat jy op daardie oomblik kan doen is om aan te hou asemhaal, en jouself te herinner - dit is hoe sy pyn kommunikeer, hierdie oomblik sal verbygaan. Onlangs het Amy 'n paar ambulanse gehad weens respiratoriese probleme. In daardie oomblikke is sy blou, sukkel om asem te haal, krul en lyk leweloos. Adrenalien skop in en ek herposisioneer haar, kontroleer haar obs, suig haar, stel haar gerus en verduidelik wat ek doen. Ek bel vir die ambulans. My bors is styf, my bene is swak. Buite is ek rustig. Intern is ek 'n gemors. Kom net deur hierdie oomblik. Die paramedici sal binnekort hier wees, sy sal reg wees, en ons sal almal regkom. In die ambulans tuit my rug terwyl ek sukkel om my paniekerige kind te herposisioneer. Sy is nou op suurstof en wakker, maar baie benoud. Personeel sê voortdurend vir my om haar regop te hou, en ek verduidelik weer dat dit nie moontlik is met Amy nie. Die blou ligte is nou aan om ons vinniger daar te kry. Ons sal binnekort daar wees, dit is tydelik, dit gaan oor haar, nie oor ek nie. Gaan voort om haar te probeer troos en keer dat sy haarself beseer. In die hospitaal bly ek kalm terwyl ek vir die derde, miskien vierde keer verduidelik wat gebeur het. Ek katrol weer van haar lys van medikasie af, vir die derde, miskien vierde keer. Dit is die proses – moenie daarteen veg nie. Wees net geduldig en verduidelik dit. Jy sal hopelik by die huis wees voor jy dit weet. Snel 'n week vorentoe. Dinge is nou baie beter gesondheidsgewys. Lewensbedreigende probleme word nou vervang met gewone alledaagse probleme soos die vervanging van foutiewe mediese toerusting, die jaag van medisyne uit die hospitaal en die vind van plek om buisvoedingsvoorrade te stoor. Ons is op 'n lekker gesinsdag uit. Die herfslug is vars, die son skyn, Amy is in 'n goeie bui. Onmiddellik word ons gekonfronteer met “wat is fout met haar? Hoekom is sy in daardie stoel?”. Ek is dankbaar dat mense vra – dis beter as om te staar, of te ignoreer. Maar my hart sink 'n bietjie. Hoekom moet ons uitstaan? Hoekom kan ons nie net 'n vriendelike interaksie hê wat nie gesentreer is rondom Amy se gestremdheid nie? Innerlik smag ek om net normaal te wees, selfs vervelig te wees. Wat 'n nuwigheid is vervelig of normaal. Ek haal asem daardeur en sit my vriendelike vrolike stem aan en verduidelik weereens dat serebraal gestremdheid is hoe die brein spiere beheer ensovoorts. Ek maak 'n oproep om 'n paar medisyne te jaag. Ek bid innerlik dat die ontvangsdame vriendelik met my sal praat. Ek voel die frustrasie in haar stem, want dit is die derde keer dat ek in 'n week bel. Ek herinner myself om asem te haal en kalm te bly. Moenie geloofwaardigheid verloor en huil nie. "Hoekom kan jy nie na die huisdokter gaan vir hierdie medisyne nie?" Ek antwoord vir die derde keer in 'n week. Ek beveg die drang om sarkasties of emosioneel te wees en verduidelik dat hierdie medisyne slegs hospitaal is. Ek probeer beleefde praatjies maak. Dit gaan geïgnoreer. Ek sê vir myself - miskien het sy 'n baie slegte dag of is sy uiters besig - moenie dit persoonlik opneem nie, moenie dat dit jou dag beïnvloed nie. Met die skryf hiervan voel ek hoe ek styf raak en kwaad word. Soms voel dit nie regverdig om soveel hartseer en frustrasie te moet internaliseer nie. Vir nou, in hierdie stil oomblik, kan ek dit alles verwerk. Ek kan tyd neem om 'n warm koffie te geniet, met die wete dat ons tuis is en dat alles goed is. Ek kan geniet dat my foon nie lui nie, al my geliefdes is veilig en wel, en ek kan trots wees dat ons almal dit deurgemaak het. Soms kan jy nie in die oomblik leef nie. Soms moet jy die oomblik verduur met die wete dat beter oomblikke gaan volg. Soms sal daardie oomblikke wat jy verduur het jou inhaal en jou wegvreet. Wat doen jy om dit te hanteer? Persoonlik het ek angsmedikasie, en berading, en probeer in my vrye tyd om te stap en na die gimnasium te gaan. Oefening beïnvloed beslis jou geestesgesondheid. Dit kan jou streshormone verlaag en jou help om goed voel-chemikalieë vry te stel. Sommige dae is ek te keelvol en uitgeput daarvoor – en dit is ook oukei. Jy moet na jou liggaam luister, en wanneer tyd dit toelaat – gee jouself kans om te genees. Dit klink kaasagtig, maar selfversorging is regtig so belangrik. Dit is moeiliker om in ons lewens te kom, want dit kan so onvoorspelbaar wees. Maar enige oomblik wat jy kan, probeer om iets vir jouself te doen en geniet en waardeer daardie oomblik regtig. As jy sukkel – gaan sien asseblief jou huisdokter. Praat met iemand. Moenie net walg en ly nie. Die lewe is uitdagend vir almal, maar wanneer jy 'n kind met komplekse gesondheid het, is dit 'n konstante bekommernis oor hul gesondheid en die navigasie van die dikwels moeilike stelsel wat hulle omring. Die plasing Tyd om te verwerk - Komplekse Gesondheid ouers & stres het eerste op Firefly Blog verskyn. ************* https://www.fireflyfriends.com/uk/blog/special-needs/,https://www.fireflyfriends.com/uk/blog/special-needs/advice -ondersteuning/,https://www.fireflyfriends.com/uk/blog/special-needs/disabilities/